Byggbranschen är en tillväxtmotor

I början av 2000-talet var det full fart på byggbranschen i Spanien. På grund av landets belägenhet vid Medelhavet är det ett idealiskt turistmål. Det fanns många oexploaterade kuststräckor där man kunde bygga turistbostäder. Det blev brist på yrkesfolk. Folk kom från

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/aweVJ4/slovakiska-staden-blev-osteuropas-detroit”>Östeuropa och Afrika för att fylla leden. Hur svårt är det att blanda lite cement? Boomen gynnade också kostymyrken som arkitekter och ekonomer. Killar i 16-årsåldern följde med sina fäder till jobbet och fick sina första erfarenheter av arbetslivet. Yrkesfolk från Sverige kunde komma ner och få en bit av kakan. Det är mycket roligare att vistas utomlands om man har ett jobb att gå till.

Säkerhet på jobbet

Den som jobbar i byggbranschen har ett farligt yrke, det visar all statistik. Väderförhållandena är osäkra. En del av jobbet utförs på hög höjd. En isfläck kan bildas under natten. Dessutom är bullernivån hög. Skyddsboden har som tur var ett brett sortiment av produkter som löser dessa problem. Här finns ögon-, öron- och huvudskydd, samt fallskydd. Synbarheten är en viktig faktor för att undvika olyckor, varselkläder i lysande färger som gult och orange finns också tillgängliga på sajten.

Byggbranschen är konjunkturkänslig

Alla ekonomiska beslut grundas på en prognos. Innan man sätter spaden i jorden för ett byggprojekt har man gjort en kalkyl. Med ständigt stigande bostadspriser är vinsten för projektet säkrad. Men om prisökningen stannar av, och bostäderna inte går att sälja, vilket hände 2008? Då går entreprenören i konkurs. Därför står det nu tomma bostäder och t.o.m. en flygplats som inte tagits i bruk, i Spanien.