Tips inför ditt trädgårdsprojekt

Sommaren är äntligen här och det är dags att på allvar börja njuta av din härliga utemiljö. Om du har en trädgård så är detta den tid då växterna slår ut och härliga dofter sprider sig. Kanske börjar du nu fundera över att vidareutveckla din uteplats. Vi har sammanställt en del tips för ditt trädgårdsprojekt.

Skapa din skiss

När du ska ge dig i kast med ditt trädgårdsprojekt bör du börja med att göra en skiss på vad du vill åstadkomma. Rita upp din tänkta altan, pergola, utekök eller vad du nu funderar på, antingen på papper eller med hjälp av ett ritprogram på datorn. Att se det uppritat hjälper ofta till att fånga eventuella ändringar som är nödvändiga. Det är även en god idé att testa att markera upp platsen för den tänkta uteplatsen i trädgården. Lägg ut brädor, rep eller använd en sprayfärg. Då ser du hur det kommer att te sig där.

Börja bygga

När du sedan ska påbörja byggnationen bör du se till att du själv har kunskap om detta. Alternativt att du anlitar hjälp som kan säkerställa att bygget blir bra. Grunden i ditt bygge kommer vara viktig för att uteplatsen ska hålla länge. Se till att göra detta ordentligt så att bygget står stadigt. Du hittar guider till hur du ska göra underarbetet på de flesta byggfirmors hemsidor.

Virket till din uteplats kan du antingen beställa med hemleverans eller åka till ett byggvaruhus och handla själv. Ofta kan du då låna släp att dra hem virket med. Fördelen med det är att du själv kan välja ut det virke du vill ha och då kanske undvika en del brädor med sämre kvalitet. Men handlar det om stora virkesmängder är hemleverans att föredra. Du kan alltid via support begära att virke blir utbytt om det håller sämre kvalitet.

Inred din uteplats

När uteplatsen sedan är byggd är det dags att inreda den. Tänk på att lägga till växtlighet, textilier och belysning för att få en mysig helhet. Surfa runt på inredningssidor för att få inspiration.