Drömmen om ett lusthus

Ett charmigt lusthus välplacerat i trädgården är svårslaget när det kommer till en plats för romantik, stillhet och lugn. Här kan ni njuta av en måltid på tu man hand eller läsa en god bok i enskild stillhet.

Lusthuset kan verkligen vara en oas för eftertanke, stillhet och kontemplation. För att lyckas få till drömmen om ett lusthus krävs det en god planering – om lusthusets placering, eftertanke om användningsområdena samt vilken typ av lusthus du önskar bygga. Varianterna på lusthus är otaliga, sexkantiga, åttakantiga eller fyrkantiga? Runda fönster eller trekantiga fönster? Utbudet av lusthus är stort och det skall i synnerhet vara dina behov och önskemål som blir styrande i valet av lusthus. Vill du använda lusthuset långt in på vintermånaderna – i likhet med ett orangeri? Eller är det främst för sommarmånaderna och en bit in på hösten? Detta är avgörande när det kommer till vilket lusthus du väljer att bygga. Här kommer en del tips och råd om du drömmer om ett lusthus.

Planera grundligt

Fördelen med lusthus är att de ofta innebär små byggnationer, du behöver sällan bygglov. Om inte byggnaden överstiger 15 m2 vill säga. Övriga byggnadsregler finns alltid även om inte byggnadslov krävs – angående närhet till tomtgräns samt höjden på byggnaden. Kontrollera alltid med din kommun vad som gäller. Börja med att fundera tidigt på placeringen av ditt lusthus. Vart skall det stå? Finns det redan en stabil grund att bygga på eller behöver platsen planas ut eller grävas ut för en bättre dränering och avrinning. Fördelen med lusthus är att de ofta är byggda för maximala ljusinsläpp, detta gör att de ofta kan placeras utan att ta hänsyn till väderriktning. Tänk även på att lusthusets grund kan behöva komma upp en bit ovanför mark. Detta för att undvika rötskador på grunden. Planera och tänk igenom placering noggrant, ha alla regler i ordning och förhasta inte planeringen. Beräknar du att priset blir högt kan du köra på lån och ta en del av utgifterna genom lån. En god planering kommer löna sig på sikt, att i efterhand komma på att man vill försöka flytta lusthuset kan bli en dyr affär!

Beställa byggsats eller bygga från grunden?

Detta är avgörande för både priset, kvaliteten och tidsåtgången på ditt lusthus. Väljer du att inte bygga från grunden finns det en stor mängd olika färdiga byggsatser att välja på. Ta in offerter från olika leverantörer och ta dig tid att jämföra. En del kan även tillhandahålla personal för montering på plats. Tar du in professionell hjälp är det bra att veta att rotavdraget inte gäller för nybyggnation av ett lusthus. Oavsett hur du väljer att förverkliga drömmen om ett lusthus – se till att verkligen njuta av ditt lusthus när det väl står på plats och är färdigbyggt!