Lämna storstadsstressen och finn drömhemmet på landet

För en hållbarare miljö och en bättre tillvaro på denna planet behöver vi lära oss att ta hand om de resurser och bostäder vi faktiskt har. Det går inte att bara tänka nytt och fräscht hela tiden utan det är dags att bevara och förvalta de fantastiska husen som vi har runt om i Sverige idag. Men kanske är drömmen om ett hus på landet, nära skogen och naturen endast en dröm för en person som tror sig ha tummen mitt i handen. Men så bör inte fallet vara, man kan faktiskt vara en fantastisk planerare eller hjälpreda för att få arbetet att flyta på, även om du själv inte kan snickra.

Att hyra in hjälp när man behöver det är viktigt. Kunniga personer som kan sitt yrke hjälper dig från att riva ner en bärande vägg eller få dig att slå dina fingrar till dubbel storlek. Snickare som kan hjälpa dig att förverkliga din dröm genom att lyssna in vad du har för behov men även de möjligheter som bostaden kan ge. Att se charmen i de äldre husen, renovera gamla hus och bevara den samtidigt som man sätter sin egen prägel på huset som ska bli ditt hem i förhoppningsvis generationer, är viktigt. Liksom att välja rätt material till huset, hur vill man att fönstren och dess ingång ska se ut. Det viktigaste av allt kanske är en inbjudande entré och det första man ser är oftast ytterdörren, vill du veta mer så klicka här, för att få hjälp att välja ut en ytterdörr som ger ditt hem rätt intryck. Det är viktigt att våga stanna upp och inse behovet före renovering. Självklart kan man säkert renovera igen och igen om man gillar byggdamm och kaos.

Innan man börjar ett projekt är det viktigt att tänka på vilka behov man har, vem är ”jag” som person? Behöver du ta hänsyn till andra, är hemmet ditt eller ska ni sätta bo tillsammans eller är det ert boende långt bort från storstadens puls och stress! Vilka rum är viktigaste att prioritera? Självklart vill man göra om i alla rum, och gärna innan man flyttar dit. Men mina tips är att försök bo in dig lite, hitta karaktären i hemmet och finns dina egna lösningar. Har du inte möjlighet att renovera samtidigt som du bor kvar i ditt nuvarande boende, försök fixa ett rum i nya hemmet där du kan stänga en dörr om dig och koppla av från byggandet. Bygg ett sovrum där du kan ladda batterierna efter en ansträngande dag. För även om du tar hjälp av kunniga snickare kommer du att behöva fatta beslut, våga uttrycka dina idéer och lyssna in andras åsikter i arbetsprocessen.

 

Men tveka inte, att renovera sitt eget hem är fantastiskt och ger så mycket mer karaktär och personlighet än de nyproducerade hemmen som byggs nu. Så se till att våga satsa på lugnet på landet, närheten till naturen och sök efter möjligheten att bygga ett nytt bo åt dig själv.