3D-printade hus

Är 3D-printade hus framtiden? Det är i alla fall en byggnadsteknik som har ökat de senaste åren. Dessa hus byggs i grunden med samma lager på lager-teknik som vanliga 3D-skrivare använder sig av, fast uppskalad. Istället för plast använder sig dessa 3D-skrivare i jätteformat oftast av någon form av betong som är tillräckligt lös för att kunna spritsas ut, likt grädde på en tårta, men som snabbt stelnar.

Några av fördelarna med att bygga hus med denna teknik är minskat materialspill samt att byggnaderna kan skapas med mer rundade och organiska former än när konventionell byggteknik används. I slutet av 2017 byggdes det första 3D-printade huset i Europa, vilket var i Köpenhamn. Det handlade om kontorshotellet The BOD på totalt 50 kvadratmeter. Den 3D-skrivare som användes vid det bygget mäter 8 x 8 x 6 meter och har en utskriftshastighet på 2,5 meter per minut.

Ett 3D-printat kvarter

I El Salvador, där många är fattiga, har de gått ett steg längre och bygger ett helt kvarter med 3D-printade hus. Att skriva ut ett av dessa hus tar mindre än ett dygn, enligt det amerikanska företaget Icon som ligger bakom bygget. Husen, som får en boyta på mellan 55 och 75 kvadratmeter, uppges även vara tio gånger billigare än vanliga hus då de kostar mindre än 4000 dollar att tillverka.

Robotar och 3D-skrivare som bygger hus

Idag är det vanligt att anlita bemanningsföretag för att snabbare kunna färdigställa byggprojekt, men i takt med den tekniska utvecklingen kommer förmodligen allt fler byggbolag investera i den här typen av 3D-skrivare för att sänka kostnaderna. I framtiden kommer dessa förmodligen även kompletteras med en rad robotar som monterar fönster och annat som inte kan göras med en 3D-skrivare. Det finns redan idag robotar som kan mura tre gånger snabbare än mänskliga arbetare. Fördelen med robotarna är ju dessutom att de kan jobba dygnet runt utan att tappa koncentrationen, behöva ta lunchrast eller kisspaus. De kräver heller ingen lön eller bra arbetsmiljö.

3D-printade hus på mindre än 24 timmar

Ett annat exempel på hus som byggts med denna teknik, och som fick stor medial uppmärksamhet, var när det amerikanska företaget Apis Cor på mindre än 24 timmar byggde ett helt hus i ett enda stycke med en stor 3D-skrivare. Det runda huset på 38 kvadratmeter kostade runt 90 000 kronor att bygga och ska enligt tillverkaren hålla i 175 år. Det unika med denna skrivare är att den dels skriver ut byggnaden i ett stycke och dels är mobil, så den kan placeras direkt på den plats där det 3D-utskrivna huset ska stå.

Sommaren 2018 rapporterade BBC om den första familjen i världen som flyttat in i ett 3D-utskrivet hus. Det rundade huset tog 54 timmar att 3D-printa och det är familjen Ramdani i Frankrike som nu bor där nu med sina tre barn.