Drömstugan – bygga nytt eller renovera?

Det är många som drömmer om en sommarstuga att tillbringa helger och semestrar i. En sommarstuga behöver inte vara stor eller ha alla moderniteter, men den måste stå på rätt ställe – rätt by, sjö, fjäll eller havsstrand. Det är inte alltid vi vet var vi vill att stugan ska vara, men när vi ser den, tillsammans med omgivningen, så vet vi ofta att det är den rätta. Problemet uppstår när du vet var du vill ha stugan, men är osäker på om du ska köpa ett renoveringsprojekt som är till salu, köpa tom tomt och bygga nytt eller riva den befintliga byggnaden.

Renoveringsobjekt

Om du har hittat din stuga med tillhörande tomt och en utsikt som du tycker om, då kan tanken på att renovera stugan vara lockande. Det finns så många tv-program där hus, stugor och kvarnar renoveras. Tidningarna är fulla av reportage om hur vanliga människor utan stor kunskap renoverat stora hus, inte att förglömma alla bloggare som bygger ut och lägger upp bilder allt eftersom projektet fortgår – både inspirerande och lärorikt.

Det du måste fråga dig innan du sätter igång, är hur mycket tid som du vill lägga på det? Om det är så att du vill ha renoveringen som en hobby som pågår i fem-tio år, och där resan är en del av målet, då är ett hus med sneda väggar som saknar vissa takplattor ganska tilltalande. Men, om du jobbar heltid och egentligen vill ha en sommarstuga att vara i som rekreation, då måste du tänka igenom tidsaspekten. De flesta vet om att det ingår arbete i att ha en sommarstuga, det hör rent av till. Om inte annat måste den underhållas och gräset klippas. Oavsett vilket så kommer du att behöva införskaffa både gräsklippare och skottkärra och då hittar du bra och prisvärda produkter hos Kellfri.se, som har allt till både trädgård och skogsbruk. Men hur mycket vill du arbeta med renoveringen? Om du själv inte har någon större erfarenhet av att bygga bör du fråga en kunnig person hur mycket arbete som krävs. Fråga också vad du kan göra själv och vad du måste anlita hantverkare för. Och slutligen, det som kanske avgör allt: kostanden. Om du har mindre pengar att röra dig med kan renoveringsobjektet vara vägen till en sommarstuga, men för en annan person som vill leja mycket blir det för dyrt.

Bygga nytt

Ibland kan det faktiskt bli billigare att bygga nytt, särskilt om du inte vill ha en stor stuga. Det är också möjligt att köpa stugor i byggsatsform som du bygger ihop själv. Byggsatserna finns från små friggebodar till fritidshus på över 80 m2. Genom att sätta ihop huset på egen hand – med hjälp av släkt, vänner och kanske snickare – kan du spara in många slantar.

Om du redan vet hur du vill att ditt hus ska se ut och är villig att bygga det själv eller betala för det, då bör du satsa på din dröm. Ett tips kan vara att hitta en tomt med gamla träd – så blir stället inbonat från början.