Sommarstugan – nöje eller investering?

Det är många som drömmer om en egen sommarstuga, ute på landet, i skärgården eller uppe i fjället. För många svenskar är sommarstugan själva essensen av semester och sommar; ett ställe att umgås med släkt och vänner över generationsgränserna. För många är frågan om sommarstugan enkel: det finns ett hus eller stuga i släkten som de antingen kan köpa, ärva eller ta över. Men för lika många är frågan om sommarstuga inte lika självklar. De vet kanske vilken region de vill ha en stuga i, men har inte beslutat sig om de ska köpa en befintlig stuga eller bygga en ny.

Nöje eller investering?

För många är en sommarstuga främst en hobby – ett ställe som kostar, men det får inte kosta för mycket. Den enda inkomst som sommarstugan kan

ge är billig semester och mycket glädje. Brist på modernitet är en del av charmen; det är ok att behöva elda i kaminen för att få värme eller att strömmen går så fort de säger åska på väderleksrapporten. Men en sommarstuga kan också vara en ekonomisk investering, på samma sätt som man hos investerar i fastigheter. Om en sommarstugan både ska vara en investering i kvalitativ familjetid och en ekonomisk investering, bör man först tänka på vart stugan ska var belägen. En stuga i skärgårdsmiljö, särskilt i Stockholms skärgård eller på Bohusläns kust, kostar mer i inköp, men är också ett objekt som kommer stå sig på marknaden. Det samma gäller en stuga i fjällvärlden. Stugor i fjällen är också attraktiva året om, då många använder dem både för slalom på vinter och vandring på sommaren.

Köpa eller bygga

Ibland behöver man inte ens ställa sig frågan om man ska köpa eller bygga nytt – drömhuset finns redan eller så har man en så tydlig bild av det man söker att det blir självklart att bygga nytt. Om stugan ska vara en ekonomisk investering kan det vara fördelaktigt att köpa tomt och anlita en byggfirma som bygger upp ett färdigt hus i fabrikstillverkade sektioner. Att köpa ett färdigt hus på en tomt är oftast dyrare, än att köpa en tomt och sedan bygga stuga efter plånbok. Dock medför det alltid mer arbete. Det är viktigt att tänka på avlopp och el – finns det ett befintligt vatten- och avloppsnät eller kan det bli en stor merkostnad att behöva gräva ledningar ett par hundra meter? Hur mycket kommer det att kosta att installera el? När man bygger kostar det ofta mer än vad man beräknat. Om det däremot finns en ledig tomt i ett stugområde behöver man inte oroa sig för vatten- och avloppsledningar och annan infrastruktur. Det kan också bli billigare genom samarbete med grannar som är i samma situation.

För en händig person kan den stora investeringen vara att bygga sommarstugan själv; antingen som sommarstuga för familjen eller som ett investeringsobjekt att säljs. Att köpa en bit tomt på attraktiv mark i fjällen eller skärgården, bygga en stuga och sedan sälja den kan vara ett sätt att tjäna pengar för den person som inte har möjlighet att göra den stora investeringen från början.