Renovera trappan

Trappan är en av platserna i ditt hem som slits mest. Om du bor i ett hus med två eller fler plan kan det bli mycket spring upp och ner mellan våningarna. Barnfötter, husdjur, saker som kånkas upp och ner. Trappan har en viktig roll i huset, men det är också en plats där du vill undvika olyckor. Därför behöver trappan ses över och renoveras med jämna mellanrum. Men den kan också bli en häftig inredningsdetalj.

Renovera istället för att köpa nytt

Öppen, stängd, rak eller svängd. Trappor kan se ut på många olika sätt, och med åren har det blivit alltmer trendigt att se trappan som en viktig del av inredningen. Därför blir det allt vanligare att trappor får en make-over eller byts ut. Om du funderar på att göra något åt din slitna, tråkiga eller omoderna trappa bör du börja med att fundera på hur du kan renovera den du har. Att sätta in en helt ny trappa är både dyrt och tidskrävande, och ofta krävs det en liten insats för att skapa en stor förändring.

Om du är nöjd med trappan och bara vill ge den ett nyare, fräschare utseende kanske det räcker att måla om den. Blanda i så fall i lite sand i färgen för att den inte blir hal att gå i! Men det är inte speciellt dyrt eller krångligt att sätta in nya steg. Det finns en mängd olika färdiga satser eller koncept att välja mellan, och om du har lite erfarenhet av renovering kan du enkelt fixa det själv. Annars är det inget stort jobb för en erfaren snickare att utföra.

Att göra större förändringar på trappan, till exempel att ändra trappans form eller lutning, innebär en stor renovering men är såklart möjlig att genomföra. Om du vill göra betydande förändringar på din trappa bör du alltid ta kontakt med snickare eller arkitekt för att det ska bli funktionellt, säkert och passa in i husets layout och design.

Nytt räcke ger helt nytt intryck

Ibland räcker det med att byta ut trappräcket för att själva trappan ska upplevas på ett helt annat sätt. Här har du möjlighet att designa ett helt eget räcke som passar in i din stil och som matchar det övriga hemmet. Ta hjälp av en snickare för att göra verklighet av din idé, eller kör på en klassisk stil.

Prioritera belysningen

Belysning fyller en viktig funktion ur säkerhetssynpunkt, för att minska risken att snubbla och ramla, men om du vill ha en trappa med stor wow-faktor så är det belysningen som kommer vara nyckeln till framgång. Med allt från taklampor till inbyggda spotlights kan du välja något traditionellt eller skapa något modernt. Med rätt belysning kan du integrera trappan i det övriga hemmet eller göra den till en inredningsdetalj som sticker ut och får ta plats. Dyk ned i all inspiration som finns på webben och ge din trappa liv med en annan typ av belysning.