Att bygga ett hus

Sedan urminnes tider har människan skapat bostäder för sig själv i alla möjliga former. Detta är ett av de grundläggande behoven vi har. I Sverige har bostadsmarknaden de senaste året varit starkt i fokus på grund av rusande priser för de som vill, har råd och möjlighet att äga sitt boende. Detta har medfört ett stort uppsving för nyproducerade lägenheter och villor. Fokus har legat i storstadsområdena. Fastighetsmäklare i Stockholm berättar att de senaste årens marknad varit närmast kaotisk med lägenheter som sålts innan visning och galna budgivningar. Men det är inte bara som talar om detta. Även i andra landsdelar vittnar man om en intensiv bostadsmarknad.

Som ett resultat av detta har byggnationen ökat på ett sätt man inte sett sedan miljonprogrammets dagar för 50 år sedan. Många har velat ta del av behovet av ett till synes aldrig sinande behov av nya bostäder. Ibland har tyvärr kvaliteten på dessa nybyggda bostäder inte alltid levt upp till det man kan kräva. Otäta huskroppar och billiga nya osäkra material har ofta använts. Förvånande nog har även de stora etablerade byggbolagen gjort detta. Man har experimenterat med nya tätskikt och avskaffande av luftspalter i fasader med katastrofala resultat som följd.

Hur ska man då veta och försäkra sig om att få en bostad med en fullgod funktion och trygga material? Rådet är att kontakta en tredje part som är expert på byggbranschen som till exempel en arkitekt eller en kvalitetsansvarig byggnadsingenjör till exempel. När man gör ett så stort inköp som en egen bostad, där kostnaderna är flera miljoner, så är det ett bra skydd och fin trygghet att lägga några tusenlappar på att få ett riktigt bollplank där man kan stöta och blöta frågor och synpunkter. Titta även på hur byggbolagets historik har sett ut. Glöm inte att fråga efter referenskunder och sedan verkligen samtala med dessa referenspersoner. Hur var byggprocessen? Vilka råd och tips kan de dela med sig av?

Det finns många seriösa byggbolag som gärna bygger just ditt drömboende så var inte överdrivet rädd för att göra slag i saken. Det är en stor glädje i att få sticka nyckeln i låset för första gången och träda in i en bostad som luktar nytt och fräscht. Känslan av att veta att här har ingen annan bott gör att man känner sig privilegierad och lite som en pionjär. Man får vara med om att bryta nya marker. Detta är något som fler borde få uppleva. Så trots att byggbranschen i Sverige har stått inför flera stora och svåra utmaningar finns möjligheten att få riktigt goda bostäder med hög kvalitet. De kommande åren kommer sannolikt även att bjuda på en lite lugnare prisutveckling så nu kan det vara bra läge att påbörja drömprojektet.